Moldavia ndryshon gjuhën zyrtare, ajo moldave shkon në histori

Parlamenti i Moldavisë miratoi të enjten një ligj që gjuhës kombëtare dhe t’i referohen asaj si rumanishte, pavarësisht kundërshtimit nga një parti komuniste pro-Moskës.

Masa synon të zgjidhë një mosmarrëveshje të nxehtë nëse gjuha kombëtare duhet të quhet rumune apo moldave.

Kushtetuta aktualisht i referohet gjuhës kombëtare si moldave, por pas pavarësisë së Moldavisë nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1991 përcaktoi që rumanishtja është gjuha zyrtare, raporton reuters.

Partia qeverisëse e Moldavisë, PAS propozoi projektligjin për të sjellë kushtetutën në përputhje me një vendim të gjykatës kushtetuese në vitin 2013 se shpallja e pavarësisë ka përparësi ndaj kushtetutës.

Disa moldavë e shohin ndryshimin e mundshëm si korrigjim i asaj që ata e konsiderojnë si një gabim të bërë kur Bashkimi Sovjetik u përpoq të impononte nocionin e një gjuhe moldave të shkruar në cirilik për të përforcuar identitetin moldav.

Komunistët e zemëruar dhe deputetët socialistë ngritën pankarta në parlament për të treguar mosmiratimin e tyre.

“Kushtetuta e Moldavisë: Moldavia, Moldavia, gjuha moldave”, shkruhej në një baner.

Shumë moldavë e konsiderojnë gjuhën e tyre si rumanisht. Të tjerët duan që ajo të quhet moldave.

Mosmarrëveshja gjuhësore është ndezur pasi qeveria ka ndjekur anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe marrëdhëniet me Rusinë janë përkeqësuar pas pushtimit të Moskës në Ukrainën fqinje në muajin shkurt të vitit të kaluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *