Tre grupe njerëzish që nuk duhet të hanë kurrë sardele

Sardelet janë të mbushura me lëndë ushqyese të rëndësishme, duke i bërë ato një burim kryesor ushqimor, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe Kardiovaskulare.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3, proteinave, vitaminës B12 dhe selenit, sardelet janë kujdestarë shumë të fuqishëm të shëndetit. Nëse hahen rregullisht, mund të kontribuojnë në përmirësimin e të gjithë organizmit.

Një racion sardele prej rreth 75 gramësh përmban 191 kalori dhe është një nga burimet më të mira natyrore të acideve yndyrore esenciale omega-3 në botë.

Ato përmbajnë gjithashtu EPA dhe DHA, dy lloje të acideve yndyrore thelbësore që trupi përdor për të reduktuar inflamacionin, duke çuar në përmirësimin e shëndetit, funksionimin më të mirë të trurit dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve kronike. Studimet tregojnë se ngrënia e ushqimeve si sardelet që janë të pasura me acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve të humorit si depresioni dhe ankthi.

Megjithatë, pavarësisht përfitimeve të shumta shëndetësore, sardelet në formë të freskët apo të konservuar nuk janë një lloj peshku që rekomandohet për të gjithë njerëzit. Pacientët që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut, përdhes, gurët në veshka duhet t’i shmangin ato. Sidomos sardelet e konservuara përmbajnë sasi të mëdha natriumi, i cili nuk rekomandohet për njerëzit me presion të lartë të gjakut.

Ata që kanë probleme me shtypjen e lartë

Sardelet janë të pasura me natrium. Një kanaçe ofron rreth një të tretën e vlerës tuaj ditore, kështu që nëse keni presion të lartë të gjakut, duhet të kufizoni marrjen tuaj pasi tërheq ujin dhe rrit sasinë e gjakut në trup. Nëse dëshironi të zvogëloni sasinë e kripës, prapë mund të shijoni sardelet duke zvogëluar masën e porcionit.

Ata që kanë probleme me sëmundjen e përdhesit, sëmundje kjo metabolike që shkakton inflamacion të kyçeve

Dieta më e mirë për përdhesin është ajo me përmbajtje të ulët purine, një kimikat që shpërbëhet në acid urik. Kur keni përdhes, acidi urik në trupin tuaj kristalizohet në kyçet tuaja, duke shkaktuar dhimbje kyçesh. Peshqit e yndyrshëm si sardelet dhe açugeja janë të pasura me purina, kështu që nëse keni përdhes, duhet të gjeni mënyra të tjera për të përfituar përfitimet e peshkut.

Ata që kanë gurë në veshka

I njëjti acid urik që shkakton përdhesin mund të çojë edhe në gurë në veshka. Meqenëse sardelet përmbajnë purina, të cilat shpërbëhen në acid urik, ato nuk janë një zgjedhje e mirë për ata që janë në rrezik të gurëve në veshka. Përmbajtja e lartë e natriumit të sardelet mund të rrisë gjithashtu kalciumin në urinë, një tjetër faktor rreziku për gurët në veshka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *