Të gjithë e kemi pirë këtë si fëmijë dhe nuk e dinim sa e shëndetshme ishte: Një pije që mbron zorrët, shëron mushkëritë dhe stomakun
Gjatë ditëve të ftohta të dimrit, nënat tona gatuanin shpesh këtë pije të mrekullueshme për ne. Salepi është një pije e këndshme, e ngrohtë dhe e ëmbël, ideale për ditët e ftohta të dimrit, me origjinë nga Lindja e Mesme.
Kur ishim fëmijë të gjithë e pinim të ngrohtë dhe të spërkatur me kanellë. Pluhuri i salepit përftohet nga rrënjët e thara, të grimcuara të disa llojeve të orkideve (ose kokave) të egra. Në vendin tonë, salepi përgatitet nga kokat e thara, të grimcuara dhe të përpunuara të llojit Orchis morio.
Orkidetë që janë të përshtatshme për prodhimin e salepit kanë një strukturë unike. Rrënja e këtyre orkideve ka një formë vezake dhe përbëhet nga dy llamba. Llamba më e madhe ushqen lulen, ndërsa ajo më e vogël është rezervë. Prodhuesit shpesh përdorin llambën më të vogël rezervë.
Kur hiqet, llamba më e madhe fillon të prodhojë llamba të reja dhe kështu lulja vazhdon të jetojë. Llamba të shëndetshme, me lëng dhe të zhvilluar gërmohen kur bimët janë në lulëzim ose pasi ato lulëzojnë.
Rrënjët e mbledhura lahen në ujë të ftohtë dhe më pas lihen për disa minuta në ujë të ngrohtë për të çaktivizuar enzimat në to dhe vetëm më pas thahen në diell. Për shkak të sasisë së madhe të mukusit që përmban, nga rrënja përgatitet një lëng i trashë dhe viskoz, i cili në popull quhet salep.
Përgatitja e salepit, nga livadhi në filxhan, shkon kështu: nxirren rrënjët, lahen nga toka, pastrohen nga lëvozhga e jashtme dhe zihen shkurt, mundësisht në hirrë. Më pas thahen fillimisht në ajër, më pas në një tharëse të posaçme, derisa të bëhen gati kristal.
Më pas bluhen në pluhur, siten dhe pluhuri i përftuar ruhet në vend të thatë. Salepi i çastit sapo derdhet me ujë të nxehtë, sepse tashmë i ka të gjithë përbërësit e nevojshëm. Salepi i pastër është pak më i shtrenjtë, nga 50 gr merrni 3 litra nga kjo pije e shijshme. Ai përgatitet si më poshtë:
PËRBËRËSIT TË NEVOJSHËM: 1 litër ujë (ose qumësht), 1 lugë gjelle pluhur salep, sheqer, kanellë ose xhenxhefil. PROCEDURA: Përzieni një lugë gjelle pluhur salep me një gotë ujë të vakët që të mos ketë gunga. Kur uji në tenxhere të vlojë, shtoni sheqerin, gatuajeni pak me përzierje, pastaj shtoni salepin e rrahur.
Gatuani në zjarr mesatar derisa të përftohet një lëng i trashë dhe pak mukoz. Hidheni në gota qelqi ose filxhanë të zakonshëm dhe mbi sipërfaqe spërkatni pluhur xhenxhefili ose kanellë. Përdoret gjithashtu si ilaç për inflamacionin e mukozës së zorrëve dhe stomakut, veçanërisht për lloje të ndryshme të problemeve të stomakut.
Salepi mbulon mukozën e dëmtuar të traktit tretës me një shtresë mbrojtëse që parandalon dëmtimin e mëtejshëm dhe lejon që zonat e dëmtuara të shërohen. Dhe jo vetëm që mundëson, por edhe merr pjesë në shërimin e mukozës, forcimin e mukozës dhe funksionalitetin e mukozës së aparatit tretës. Për shkak të këtyre vetive përdoret edhe si ilaç natyral për të gjitha sëmundjet e rrugëve të frymëmarrjes.