Përveç mundësisë së mbidozimit aksidental nga wasabi, ngrënia e sushit është zakonisht një aktivitet relativisht i sigurt. Megjithatë, si me të gjitha ushqimet e paziera, peshku i papërpunuar mund të përmbajë baktere dhe patogjenë të tjerë që kanë potencialin të shkaktojnë helmim nga ushqimi, dhe rezultatet e një studimi të ri sugjerojnë se ne duhet t’i marrim seriozisht këto mikrobe të dëmshme.
Në përgjithësi, Listeria monocytogenes është më e frikshme nga të gjithë armiqtë e peshkut dhe është ndoshta një nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve të shkaktuara nga ngrënia e ushqimeve të detit. Megjithatë, klasa më pak e njohur e baktereve Aeromonas është gjithashtu e përhapur në mjediset ujore dhe aktualisht po shfaqet si patogjen tek njerëzit që konsumojnë peshk të papjekur.
Për të vlerësuar kërcënimin e paraqitur nga Aeromonas, autorët e studimit kërkuan bakteret në produktet e papërpunuara të peshkut të disponueshme për blerje në Norvegji. Në total, ata identifikuan 22 shtame Aeromonas që mbulojnë tetë lloje të ndryshme.
“Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton që rritja e baktereve Aeromonas do të pengohet”, shpjegoi autorja e studimit Hyejeong Lee në një deklaratë. “Shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene dhe shpesh ka disa faktorë të ndryshëm rreziku që lidhen me to,” shton ajo.
Duke analizuar llojet e ndryshme të baktereve të gjetura në peshq, studiuesit vunë re praninë e një grupi gjenesh që u mundësojnë këtyre patogjenëve të pushtojnë dhe shkatërrojnë qelizat pritëse. “Shumica e shtameve përmbanin disa gjene që kodojnë faktorët kryesorë të virulencës që lidhen me aderimin, lëvizshmërinë, evazionin imunitar, sistemet e sekretimit dhe toksinat, dhe në veçanti, ne vëzhguam incidencën e lartë të enterotoksinave”, shkruajnë ata.