Një filxhan kafe është një rutinë mëngjesi për shumë njerëz, duke e pirë atë para se të mendojnë të bëjnë ndonjë gjë tjetër. Për të tjerët, nuk ka asgjë si një pije e ftohtë ose kafe në mes të ditës për t’i ndihmuar ta kapërcejnë ‘rënien’ e orës 15:00.
Megjithatë, kafeja është shumë më tepër se një pije e domosdoshme në mëngjes. Është një burim natyral i fosforit dhe magnezit. E mbushur me antioksidantë, kjo pije mund të ofrojë disa përfitime mbresëlënëse shëndetësore. Në fakt, kafeja është burimi më i madh i antioksidantëve në dietë.
Nëse jeni nga njerëzit e shumtë që pini kafe çdo ditë dhe pyesni veten se çfarë mund t’i bëjë ky zakon trupit tuaj, vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj teme të rëndësishme.
Në varësi të mënyrës se si shërbehet, kafeja mund të ketë disa efekte mjaft të mahnitshme shëndetësore. Në vijim janë disa rezultate që lidhen me konsumimin e kafesë që janë mjaft mbresëlënëse:
Më shumë energji
Kokrrat e kafesë përmbajnë kafeinë, një stimulues natyral që mund t’ju ndihmojë të ndiheni më energjikë. Konkretisht, ky përbërës stimulon sistemin nervor qendror, duke i ndihmuar njerëzit të fitojnë më shumë forcë dhe energji.
Tretje më e ekuilibruar
Konsumimi i kafesë është treguar se stimulon lëvizshmërinë e zorrës së trashë, lëvizje që ndodh në traktin tuaj gastrointestinal. Disa të dhëna të publikuara në revistën Nutrients në vitin 2021 tregojnë se pirja e kafesë stimulon dëshirën për të pasur jashtëqitje në rreth një të tretën e popullsisë, falë këtij stimulimi të lëvizshmërisë së zorrës së trashë.
Përmirësim i disponimit
Shumë adhurues të kafesë do të pajtohen që një filxhan kafe e mirë është bileta drejt lumturisë. Dhe ka të dhëna reale për ta mbështetur këtë ide.
Një studim i vitit 2019 i botuar në Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology zbuloi se të rriturit e shëndetshëm përjetuan disponim të përmirësuar 30 minuta pas konsumimit të kafeinës. Për më tepër, pirja e rregullt e kafesë rezultoi në përmirësim më të madh dhe më domethënës të humorit sesa pirja pa kafeinë.
Zvogëlon rrezikun për sëmundjen Alzheimer
Kafeja nuk sjell vetëm pak kafeinë. Kafeja gjithashtu përmban një numër polifenolesh bioaktive që mund të mbështesin disa aspekte të shëndetit duke përfshirë shëndetin e trurit tonë. Disa prova të publikuara në vitin 2021 në International Journal of Molecular Sciences sugjerojnë se konsumimi i kafesë mund të shoqërohet me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të disa kushteve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit dhe demenca.
Rrezik më i ulët i sëmundjeve kardiovaskulare
A do të besoni se pirja e kafesë mund ta mbështesë shëndetin e zemrës suaj? Sipas një studimi të vitit 2018 të botuar në Journal of Agricultural and Food Chemistry, konsumi i zakonshëm i tre deri në pesë filxhanë kafe në ditë, u shoqërua me një ulje prej 15 për qind të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
Funksion më i mirë i gjëndrës tiroide
Një studim i vitit 2023 i botuar në Nutrition Journal zbuloi një lidhje të mundshme midis marrjes së moderuar të kafeinës dhe përmirësimit të funksionit të gjëndrës tiroide te njerëzit me çrregullime metabolike.
Në mënyrë të veçantë, marrja e kafeinës midis 9.97 dhe 264.97 miligramë në ditë, u shoqërua pozitivisht me nivele të shëndetshme të hormoneve stimuluese të tiroides.