Qoftë e errët, qumësht, e bardhë apo çdo gjë tjetër në mes, nuk ka dyshim se çokollata është e shijshme. Por ka prova në rritje se është e mirë edhe për ne, një superushqim sekret që përmban një mori lëndësh ushqyese që mund të përfitojnë gjithçka, nga disponimi deri te menopauza.
Ekspertët britanikë me rastin e Javës Kombëtare të Çokollatës janë në lëvizje të plotë dhe thonë se nuk ka pasur kurrë një kohë më të mirë për t’u kënaqur.
“Çokollata e zezë përmban katekina, polifenole dhe flavanole, dhe këto komponime organike janë antioksidues të fuqishëm që ndihmojnë trupin të luftojë radikalet e lira të dëmshme”, thotë Ross Perry, drejtor mjekësor i klinikave të lëkurës Cosmedics.
“Flavanolet gjithashtu mund të ndihmojnë në mbrojtjen e lëkurës në një shkallë të vogël nga rrezet e dëmshme UV. Lëkura e yndyrshme dhe e prirë ndaj akneve do të përfitonte nga përzierja e 1 lugë gjelle pluhur kakao të pa ëmbëlsuar me një majë kanelle dhe 1 lugë gjelle mjaltë. Çokollata dhe mjalti së bashku ndihmojnë në luftimin e baktereve që shkaktojnë aknet”, shton Perry.
“Dhe për të bërë një maskë të thjeshtë për të rritur hidratimin, shkrini çokollatën e zezë me një sasi të vogël qumështi, pak kripë deti dhe 3 lugë sheqer kafe”.
Aplikojeni në lëkurë të thatë, lëreni deri në 15 minuta dhe më pas shpëlajeni.
“Pluhuri i kakaos përmban vitaminë A, magnez, hekur, bakër dhe zink, të cilat të gjitha luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e folikulave të flokëve dhe funksionin e qelizave imune”, thotë Nicole Petty, eksperte e flokëve në Milk + Blush.
Vitamina A është e dobishme pasi promovon një furnizim efikas me gjak në skalpin tuaj, duke lejuar oksigjenin të arrijë në rrënjët e qelizave të flokëve, gjë që stimulon rritjen e flokëve.
Mungesat e zinkut dhe hekurit janë të zakonshme për gratë dhe mund të çojnë në rënien e flokëve, kështu që çokollata mund të ndihmojë kundër kësaj. Çokollata që përmban 70 për qind kakao ose më shumë, është më e shëndetshme për flokët pasi ka një përqendrim më të lartë të antioksiduesve dhe lëndëve ushqyese.
“Kjo mund të jetë një surprizë, por çokollata e zezë mund të jetë një opsion i mirë pas stërvitjes,” thotë David Wiener, specialist i ushqimit në aplikacionin Freeletics për stërvitjen e fitnesit dhe stilit të jetesës.
“Ajo përmban një sasi të vogël të proteinave dhe karbohidrateve, për të cilat trupi juaj ka nevojë pas një stërvitje për të ndihmuar në rikuperimin e muskujve. Aktiviteti fizik mund të prodhojë radikale të lira në trup dhe antioksiduesit mund të neutralizojnë këto molekula të dëmshme, duke reduktuar potencialisht dëmtimin e muskujve pas stërvitjes.
Së fundi, çokollata e zezë është një burim i magnezit, i cili është një mineral thelbësor për funksionimin e muskujve dhe relaksimin.
“Marrja e mjaftueshme e magnezit mund të ndihmojë në parandalimin e ngërçeve të muskujve, duke e bërë atë një shtesë të dobishme për një rostiçeri pas stërvitjes. Zgjidhni çokollatën e zezë me një përmbajtje të lartë kakao, pasi ajo maksimizon përfitimet e mundshme shëndetësore dhe minimizon sheqernat e shtuara,” thotë David.
“Marrja e çokollatës mpreh kohën e reagimit dhe gjithashtu rrit kujtesën dhe përqendrimin”, thotë Navin Khosla, farmacist në Now Patient.
“Kjo mund t’i atribuohet përmbajtjes së pasur të flavonoideve, e cila rrit rrjedhjen e gjakut cerebral.”
Çokollata është shoqëruar edhe me disponim më të mirë.